18 de des. 2014

Les conclusions de l'informe Carbonell (resum lliurat a la premsa)

Des de la presentació a la premsa dels resultats de l'informe Carbonell, nombroses persones ens han demanat quines són les conclusions d'aquest informe i en quins raonaments es basa Carbonell per afirmar que el claustre és fals (o en tot cas, una recreació historicista). El cert és que en el moment de redactar aquestes quatre ratlles només s'ha fet públic el que es va dir en el seminari organitzat pel departament de Cultura els dies 19 i 20 de novembre i un document de 5 pàgines que es va lliurar als mitjans de comunicació, el qual conté una sèrie de punts sobre els que, suposadament, es basa la conclusió de falsedat de les galeries claustrals.

Aquest document ha arribat a les nostres mans gràcies a alguns dels mitjans de comunicació que van assistir a la roda de premsa i als que els volem agrair molt sincerament el detall de facilitar-nos-en fotocòpies. Des d'aquí el nostre reconeixement a TV3, El País i el grupo Mundo.


Com que aquesta és la documentació explícitament feta pública pel departament de Cultura, entenem que es pot divulgar i per tant, la presentem en aquest post per a coneixement urbi et orbe. No està transcrita i els documents que es presenten són exactament fotocòpia dels que es van lliurar a la premsa. Sembla ser un extracte de l'informe complet atès que tenen una numeració parcialment visible al peu de cada pàgina (30, 31, 32, 33 i 34). 

Tot i que no està signat, suposem que l'autor és el professor Carbonell. I certament, com a peça literària no passarà als annals de la Literatura: alguns paràgrafs són de difícil comprensió i el text mostra nombroses faltes d'ortografia, sintaxi i composició, que ens hem permès fer-les corregir professionalment.

En les properes setmanes publicarem la resposta a aquesta sèrie d'arguments dels equips de recerca que defensem (creiem que amb raonaments de major solidesa que els aquí presentats) que les galeries claustrals de Mas del Vent no són una recreació historicista de primers del s. XX, sinó una construcció del s. XII, molt probablement corresponent al claustre de la catedral Vella de Salamanca.

Un comentari personal: en 45 anys de docència, mai, ni un sol cop, he vist un examen amb aquesta quantitat de faltes que hagi superat el llistó de l'aprovat. L'estadística suggereix que un text d'aquest nivell no sol correspondre's amb un contingut de gaire alçada.



RESUM DE L'INFORME CARBONELL LLIURAT A LA PREMSA












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada