18 de des. 2014

Presentació



El claustre ubicat a la finca de Mas del Vent, a Palamós, va ser notícia l’estiu de 2012 arran de la seva publicació com a possibles galeries claustrals romàniques amb un probable origen castellano-lleonès. Davant les veus que demanaven insistentment la seva protecció, el dia 2 de juliol de 2012 la Direcció general de Patrimoni Cultural va crear una comissió per recollir informació sobre la possible cronologia del claustre, a la qual es va demanar els resultats abans de finals del mateix mes. 


Atès que, malgrat la postura oficial, els indicis suggerien que es tractava d’un claustre romànic, alguns membres de la comissió varem demanar més temps d’estudi i anàlisi, però el 31 de juliol el conseller de Cultura Sr. Ferran Mascarell, juntament amb el director general de Patrimoni cultural, van presentar a la premsa un dictamen declarant que el claustre era una recreació historicista del primer quart del segle XX, del qual els mitjans en van fer un ampli ressò i així es va publicar a la web de la Generalitat.


Nogensmenys, durant l'any 2013 els grups de recerca de la universitat de Girona (dirigit per Gerardo Boto) i de la universitat de Barcelona (dirigit per Màrius Vendrell) vam aportar dades significatives que demostren que el claustre, no únicament és romànic, sinó amb tota probabilitat, el de la catedral Vella de Salamanca. Part d’aquests estudis es van publicar en forma de tres posts complementaris a fempatrimoni.blogspot.com, que es presenten també en aquest blog, alhora que s'han presentat en diversos congressos d'àmbit internacional.


Davant d’aquestes evidències, el departament de Cultura va incoar un expedient de declaració de BCIN i el juliol de 2013 va encarregar un estudi al professor Eduard Carbonell, catedràtic d’Història de l’Art a la universitat de Girona, qui alhora va encomanar informes sectorials a qui ell va considerar especialistes del tema. Entre ells, Alex Masalles (restaurador MNAC), Manuel Castiñeiras (historiador UAB), Jose Miguel Merino de Cáceres (arquitecte, UPM), Elisabeth Valdez (historiadora, Montclair State University), Maria José Martínez (historiadora, universitat de Valladolid), Núria Peirís (Institut Amatller), l’Instituto de Patrimonio Cultural de España (IPCE), Mariano Casas (historiador, catedral de Salamanca) i Màrius Vendrell (que manté modestament aquest blog). Es va descuidar de demanar opinió a la Fundación Santa Maria la Real (institució de referència en el romànic peninsular) i a diversos especialistes en escultura castellano-lleonesa... però un descuit el té tothom.

El 19 de novembre de 2014, els resultats d’aquest estudi es van presentar a la premsa (aquest cop el conseller es va quedar al despatx), on es reafirmava que el claustre no era romànic, sinó una recreació historicista del primer quart del s. XX. En aquell acte es va distribuir als mitjans de comunicació  un argumentari de 5 pàgines, probablement redactat pel prof. Carbonell com extracte de les conclusions del seu estudi; argumentari que -a manca de que es faci públic l'informe complet- presentem aquí matrix per al coneixement general.


La intenció d’aquest blog és obrir un espai de discussió on presentar els arguments que, en un sentit i altre, aportin informacions rellevants per al coneixement de les galeries claustrals de Mas del Vent. I en tot cas, l’usarem com a mitjà per a presentar els nostres resultats i la informació que anem assolint a partir de la recerca pròpia i dels investigadors que hi vulguin col·laborar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada